mm

°Fotím°Tvořím°Kreslím°Mimorealita°Kartotéka°

°Na křídlech múzy°

° Princové sežrali všechny bílý koně,dobrý víly chcíply a ona si konečně uvědomila, jak moc ty starý korálkový časy vrátit chtěla by...°


°°...aneb má zapadlá realita...°°

Vegetariánství a jeho formy

10. června 2009 v 13:38 | Dullsinea |  Vegetariánství
Člověk se může stát z mnoha důvodů vegetariánem: kvůli zdraví, nechuti či prostě kvůli součástí své životní filosofie. Podle mě jde především o vlastní přesvědčení principů neubližování a nezabíjení. V důsledku toho všeho i o životní prostředí. Vegetariánství je tedy způsob stravování, který z jídelníčku vylučuje jakékoliv produkty z masa (vč. želatiny a sádla). Existuje mnoho forem vegetariánství, které zcela, nebo alespoň částečně odmítají maso jako stravu. Mezi nejznámější podskupiny vegetariánství patří lakto-ovo vegetariánství (Maso-ne,vejce-ano,med-ano,mléko ano), lakto vegetariánství (Maso-ne, vejce-ne, med a mléko- ano), ovo vegetariánství(Maso,mléko-ne,Vejce,med-ano) a veganství (maso,vejce,mléko,med-ne). Mezi méně časté formy patří frutariánství (strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy, semena, a jiné plody. Při sběru plodů navíc nesmí být zraněna rostlina, a proto jedí někteří frutariáni jen plody, které spadly na zem. Frutariáni běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale vyhýbají se bramborům nebo špenátu.), vitariánství (je založeno na přijímání jen tepelně neupravených potravin), sýrové veganství a makrobiotická strava(Standardní makrobiotický talíř tvoří z 50 % celozrnné obiloviny - převážně vařená zrna, z 30 % zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), z 15 % luštěniny a mořské řasy, z 5 % polévky. Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce mírného pásma, semena, ořechy, oleje apod.).

Zastoupení ve světě:

Země
Zastoupení
vegetariánů
Švýcarsko
9%
Velká Británie
9%
Německo
8%
Švédsko
6-7%
Irsko
6%
Nizozemsko
4-5%
Rakousko
3-4%
Norsko
2-4%
Itálie
2-3%
Španělsko
2%
Belgie
2%
ČR
1-2%
Francie
1-2%
Polsko
<1%
USA
4%
Indie
15-20%


Vegetariánství a zdraví???
Správně rozvržená vegetariánská strava, zdravá nutričně vyvážená strava je přínosná ve všech obdobích života včetně těhotenství,kojení, dospívání a dětského věku.Vegetariásnká strava obsahuje oproti nevegetariánské
menší množství zdraví neprospěšných látek ( saturované tuky,cholesterol, živočišné bílkoviny) a větší množství zdravějších látek (vlákniny,hořčík,draslík, foláty a antioxidanty).Vegetariáni mají ve srovnání s nevegetariány nižší BMI, jsou méně náchylní k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nádorů prostaty či střev.Když se maso z jídelníčku vyloučí, není nutné ho něčím nahrazovat. Spíše jde o stravovací zvyklosti. Jestliže byl člověk dříve zvyklý na maso,je možné, že má občas chuť na něco hutnějšího. Z tohoto důvodu je dobré zařadit do jídelníčku potraviny jako tofu, Klaso, Robi, tempeh, Ceria apod.
Jediný problém, který může nastat je s vitaminem B12, a to v případě, že dotyčný nejí žádné živočišné potraviny, jako mléčné výrobky, vejce apod. Vitamin B12 je důležitá látka potřebná ke správné funkci krvetvorby a činnosti nervového systému a obnově tkání. Při jeho nedostatku se může objevit chudokrevnost a zvyšuje se hladina homocysteinu v krvi. Jde o vážnou věc a opravdu je třeba na to důsledně myslet. Proto v takových případech doporučuji zařadit do jídelníčku rostlinné potraviny obohacené vitaminem B12 - jako jsou různé kukuřičné lupínky, musli tyčinky a jiné cereální výrobky, sojové nápoje apod. Obsah vitaminu B12 v těchto obohacených výrobcích je uveden na obalu. Další možností je užívání tohoto vitaminu v tabletkách. Denní potřeba se udává v rozmezí 1 až 3 mg.





Zdroje,ze kterých jsem čerpala při sestavování článku:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anča Anča | Web | 21. března 2010 v 7:57 | Reagovat

Jsem vegetariánka, leč ráda bych byla vegankou. Přijde mi to však stěží uskutečnitelné - takřka ve všech potravinácjh/ pokrmech je mléko a vejce.

2 pazelv pazelv | Web | 5. června 2010 v 13:17 | Reagovat

[1]: Vážně? :-) Třeba i v ovoci a zelenině?

Jinak, jsem vegetarián, ale ještě z trochu jiného důvodu. Ani ne tak kvůli utrpení zvířat, i když to mi samozřejmě taky vadí - mým důvodem je spíš to, jak schizofrenicky lidé k "výrobě masa" přistupují. Na jednu stranu si hnusí každou smrt, pohled na zabíjené zvíře by je znechutil. Na druhou stranu klidně žvýkají kusy mrtvol a ještě si říkají, jak jsou humánní...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.